TARGI

logo
Agroworld 2017
Uzbekistan, Tashkent
29.03.-31.03.

logo 50th Fieravicola
Italy, Forli
05.04.-07.04.

logo VIV Russia
Russia, Moscow
23.05.-25.05.

logo MeatUp
UK, Milton Kenyes
24.05.-25.05.

logo VIV Turkey
Turkey, Istanbul
06.07.-08.07.

logo Agroworld 2017
Kazakhstan
01.11.-03.11.

logo Europack-Euromanut-CFIA
France, Lyon
21.11.-23.11.
Previous

DESZTAPLARKA

DesztaplarkaDesztaplarka klatek służy do rozsztaplowania słupka klatek z żywcem (7 lub 8 klatek w słupku) i podaniu pojedynczych klatek z żywcem na przenośniki łańcuchowe dwurzędowe. Montowana jest w hali przyjęcia żywca.

Budowa i działanie

Desztaplarka składa się z następujących elementów:
• Rama wykonana ze stali nierdzewnej, zbudowana na bazie profili zamkniętych, w ramie zamontowane są stopki gumowe , służace do wypoziomowania desztaplarki
• Przenośnik łańcuchowy dwurzędowy wykonany ze stali nierdzewnej, specjalny łańcuch wykonany jest z atestowanego tworzywa, napęd przenoszony jest z motoreduktora za pomocą wałka z zamontowanymi stalowymi kołami zębatymi.
• Stół podnoszący wykonany jest z blachy nierdzewnej, kwasoodpornej. Podnoszenie stołu realizowane jest za pomocą mechanizmu nożycowego, napędzanego siłownikiem hydraulicznym .
• Chwytak pojemników, elementy mechanizmu chwytania wykonane są ze stali nierdzewnej, kwasoodpornej natomiast listwy chwytające wykonane są z atestowanego tworzywa, mechanizm napędzany jest siłownikiem hydraulicznym.
• Czujniki indukcyjne , odpowiadają za proces automatyzacji procesu desztaplowania.

Zasada działania

Sztaple pojemników wprowadzane są do desztaplarki poprzez przenośnik nożycowy umieszczony bezpośrednio przed desztaplarką oraz przenośnik łańcuchowy dwurzędowy desztaplarki. Po umieszczeniu w odpowiednim miejscu dwóch sztapli pojemników, przenośnik zatrzymuje się a stół podnoszący unosi sztaple do takiej wysokości, aby chwytak przytrzymał drugi najniższy rząd pojemników. Stół z najniższymi pojemnikami opuszcza się, a przenośnik łańcuchowy wyprowadza dwa pojemniki z desztaplarki. Po wyprowadzeniu pojemników stół unosi się do najwyższego punktu, chwytak puszcza pojemniki, następnie stół opuszcza się do poziomu aby chwytak mógł przytrzymać drugi najniższy rząd pojemników. Stół opuszcza się itd. aż do opróżnienia desztaplarki z wszystkich pojemników.

 

Moc zainstalowana stosowna do wydajności ubojowej i rodzaju klatek drobiu żywego.