TARGI

logo
Agroworld 2017
Uzbekistan, Tashkent
29.03.-31.03.

logo 50th Fieravicola
Italy, Forli
05.04.-07.04.

logo VIV Russia
Russia, Moscow
23.05.-25.05.

logo MeatUp
UK, Milton Kenyes
24.05.-25.05.

logo VIV Turkey
Turkey, Istanbul
06.07.-08.07.

logo Agroworld 2017
Kazakhstan
01.11.-03.11.

logo Europack-Euromanut-CFIA
France, Lyon
21.11.-23.11.
Previous

STEKOWNICA RĘCZNA PNEUMATYCZNA Typ SRP-1

Stekownica ręczna
Stekownica ręczna pneumatyczna służy do wycinania i wyciągania steku z tuszki.

Budowa i działanie:

Stekownica ręczna zbudowana jest z materiałów nierdzewnych, kwasoodpornych. Zasadniczym elementem stekownicy jest dwuczęściowy korpus składający się z zespołu napędowego, uruchamianego sprężonym powietrzem i kolektora wodno-powietrznego (próżnia). Na wrzeciono zespołu napędowego poprzez kolektor wodno-powietrzny nakręcone jest wrzeciono z trzpieniem centrującym i nożem. Do boku kolektora zamocowany jest specjalny zawór z dźwignią doprowadzający wodę, a w dolnej części zamontowany jest tłoczek próżni, którego ruchy posuwisto zwrotne zsynchronizowane są z przyciskiem uruchamiającym zespół napędowy. Stekownica może być wyposażona w jeden nóż o średnicy (zgodnie z życzeniem klienta) D = 22, 25, 31 lub 36mm. Poprzez naciśnięcie spustu w rękojeści stekownicy uruchamiamy ją, powodując ruch obrotowy noża i równocześnie doprowadzając do wnętrza kolektora próżnię. Naprowadzając nóż i trzpień centralnie na stek powodujemy jego odcięcie i zassanie do wnętrza noża (przez wytworzone podciśnienie), co umożliwia jego wyciągnięcie z tuszki z fragmentem jelita. Zwalniając spust zatrzymujemy ruch obrotowy noża i odcinamy dopływ próżni. Następnie naciskając dźwignię zaworu wodnego doprowadzamy do wnętrza kolektora wodę, która wypycha wyciągnięty z jelitem stek i usuwa zanieczyszczenia z noża i trzpienia centrującego.

Dane techniczne:

Wydajność: max 2100 szt./h Zapotrzebowanie mediów:

woda – 0,1 m3/h

próżnia – 20m3/h

sprężone powietrze – 15-17m3/h (ciśnienie robocze 6 bar )