TARGI

logo
Agroworld 2017
Uzbekistan, Tashkent
29.03.-31.03.

logo 50th Fieravicola
Italy, Forli
05.04.-07.04.

logo VIV Russia
Russia, Moscow
23.05.-25.05.

logo MeatUp
UK, Milton Kenyes
24.05.-25.05.

logo VIV Turkey
Turkey, Istanbul
06.07.-08.07.

logo Agroworld 2017
Kazakhstan
01.11.-03.11.

logo Europack-Euromanut-CFIA
France, Lyon
21.11.-23.11.
Previous

SCHŁADZALNIK ŚLIMAKOWY PODROBÓW Typ SP-0,3

Schładzalnik podrobówSchładzalnik ślimakowy podrobów przeznaczony jest do schładzania: serc, wątrób, żołądków, szyjek lub łap. Dla uzyskania jak najlepszego efektu schładzania stosuje się kapiel wodno – lodową.

Budowa i działanie:

Obudowa i ślimak schładzalnika wykonane są z wysokiej jakości materiałów nierdzewnych, kwasoodpornych.
Napęd – przekładnia śrubowa napędzana silnikiem elektrycznym (380V) o mocy dobranej do wielkości schładzalnika nie przekraczającej 1,5 kW, zabudowany osłoną ze stali nierdzewnej. Elementy przeznaczone do schłodzenia zależnie od usytuowania linii produkcyjnej i ustawienia schładzalnika wpadają bezpośrednio z linii do schładzalnika (np.: łapy z wyczepiacza, czy podroby z przenośnika taśmowego, ustawionego przy rynnie patroszenia) lub podawane są ręcznie do schładzalnika. Następnie za pomocą ślimaka przemieszczane są, aż do końca zbiornika, gdzie następuje samoczynne wyrzucenie schłodzonych podrobów do przygotowanego zbiornika, rynny, na taśmę przenośnika, czy inny sposób odbioru przewidziany projektem technologicznym. Długość i szerkość schładzalnika podrobów ustala się odpowiednio do wydajności oraz wielkości elementów przeznaczonych do schłodzenia. Do schładzania używa się wody lodowej. przy zastosowaniu wody wodociągowej podczas pracy schładzalnika musi być dodawany lód kruszony lub lód łuskowy.

Dane techniczne:

Przyłącza mediów: w/g wskazań producenta wykonuje inwestor.

Długość – uzależniona od wydajności

Średnica – od 300 do 800mm zależnie od elementu przeznaczonego do schłodzenia.

 

Uwaga ! Schładzanie podrobów w tego typu schładzalnikach jest najskuteczniejszym sposobem obniżenia ich temperatury.