Kontener czteropoziomowy o wymiarach 2480 x 1165 x 1280, na każdym poziomie po trzy pojemniki, w każdym pojemniku 17 – 20 szt. kurczaków (w zależności od wagi jednej sztuki). Na trzynastometrową naczepę możemy załadować 22 kontenery w dwóch poziomach co nam daje średnio ok. 5000 kurczaków na 1 samochód. Załadunek na kurnikach odbywa się wózkami widłowymi (jest możliwość, że samochód może mieć taki wózek ze sobą). Rozładunek na ubojni jest również za pomocą wózków, tak jak na przykładowym rysunku. Po zdjęciu kontenera z samochodu jest on ustawiany na przenośnik łańcuchowy ciężki Nr 1, a następnie automatycznie transportowany na przenośnik Nr 2, co umożliwia nam postawienie kolejnego kontenera na przenośniku Nr 1. Dalej kontener transportowany jest na przenośnik Nr 3 gdzie po zatrzymaniu następuje automatyczny rozładunek pojemników z kurczakami za pomocą wypychacza Nr 8. Trzy pojemniki jednocześnie są wypchnięte na stół do rozdziału pojemników Nr 9, po czym pojedynczo przesuwają się za pomocą przenośników Nr 10, Nr 11 i Nr 12 w kierunku punktu zawieszania, gdzie pracownicy zawieszają kurczaka na strzemiona linii uboju. Opróżniony pojemnik jest transportowany przenośnikiem wznoszącym na przenośnik obracający Nr 13 gdzie pojemnik jest obracany o 90o w celu wprowadzenia go do myjki pojemników (w tej pozycji mycie pojemników jest bardzo skuteczne). Po przejściu przez myjkę pojemnik jest obracany do pierwotnej pozycji na przenośniku łukowym Nr 14. Dalej pojemniki są transportowane za pomocą ześlizgu Nr 15 i przenośnika Nr 16 w kierunku urządzenia do sztaplowania pojemników Nr 17 gdzie są ustawiane w słupkach po cztery sztuki. Kontener po opróżnieniu z pełnych pojemników za pomocą wypychacza Nr 8 i podnośnika nożycowego znajdującego się w przenośniku Nr 3 przejeżdża dalej przenośnikiem łańcuchowym Nr 4 w kierunku myjki kontenerów Nr 7. Kontener poprzez przenośnik Nr 4 wjeżdża do myjki kontenerów Nr 7 gdzie się zatrzymuje w celu umycia. Myjka wyposażona jest w dysze myjące oraz pompę ciśnieniową i pompę przetłaczającą brudną wodę na sito szczelinowe. System ten umożliwia nam dużą oszczędność wody, woda w myjce pracuje w obiegu zamkniętym. Po umyciu czysty kontener przesuwa się za pomocą przenośnika Nr 4 na przenośnik Nr 5 gdzie następuje automatyczny załadunek pojemników. Kontener załadowany pojemnikami przejeżdża na przenośnik Nr 6 gdzie czeka na załadunek. System wyposażony jest w układ sterowania i synchronizacji elektronicznej. System znajdujący się na przedstawionym rysunku może obsłużyć wydajność ubojową ok. 8000 szt. kurczaków na godzinę. Do systemu można zamontować również ważenie pojemników brutto – tara.

Kontener wykonany jest z profili stali nierdzewnej oraz blachy ze stali czarnej, węglowej a następnie ocynkowany metodą ogniową. Kontener przystosowany jest do pojemników
o wym. 1140 x 750 x 255, których możemy załadować 12 szt i 15 szt skrzynek.