SCHŁADZALNIK DROBIU Typ SD-1,3/1,6/1,8/2,1

 

Schładzalnik drobiu przeznaczony jest do schładzania wypatroszonych tuszek drobiowych w wodzie. Dla uzyskania jak najlepszego efektu schładzania stosuje się kąpiel wodno – lodową oraz nadmuch powietrza, który umożliwia dokładną penetrację wody w głąb tuszki (szczegółowe wymagania sanitarno- weterynaryjne omówione są w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa z dn.20.01. 1999r. ( § 38-41; Dz.U. Nr 10 z dn. 05.02.1999r. ).

Budowa i działanie:

Obudowa i śruba schładzalnika wykonane są z materiałów nierdzewnych, kwasoodpornych, napęd – przekładnia śrubowa napędzana silnikiem elektrycznym 380V, o mocy dobranej do wielkości schładzalnika, nie przekraczającej 1,5 kW, zabudowany osłoną ze stali nierdzewnej. Drób spada do schładzalnika bezpośrednio z wyczepiacza, bądź też jest wrzucany ręcznie na początek zbiornika z wodą, następnie za pomocą ślimaka jest przemieszczany aż do końca zbiornika, gdzie następuje samoczynne wyrzucenie schłodzonych tuszek. Najbardziej zalecane jest stosowanie zestawu dwóch schładzalników lub jednego schładzalnika z przegrodą, dzielącą go na 2 komory. Tuszki przerzucane są automatycznie z jednej komory do drugiej, każda z komór wyposażona jest w osobny odpływ i przelew wody. Takie rozwiązanie pozwala na efektywne gospodarowanie wodą, a tym samym umożliwia utrzymanie odpowiedniej jakości schładzanego drobiu.

Uwaga: Schładzanie drobiu w tego typu schładzalnikach jest najefektywniejszym sposobem obniżenia
temperatury tuszki.

Dane techniczne:

Przyłącza mediów: wg wskazań producenta wykonuje inwestor.
L – standart – powtarzalność 1,5m ( najkrótszy schładzalnik 3m ).
O – standart : 1200, 1300 i 1600 mm, inne szerokości na specjalne zamówienie.
Długość i szerokość schładzalnika drobiu dobiera się odpowiednio do wydajności oraz wielkości przeznaczonych do schładzania tuszek.